Studenter i Umeå betalar dubbelt så mycket i hyra per kvadratmeter. Foto: TT.

Studenter betalar dubbelt så mycket i hyra

Uppdaterad
Publicerad

Hyran för studentlägenheter i Umeå är dubbelt så hög per kvadratmeter som medelhyran för vanliga lägenheter. Det visar en undersökning som Umeå universitets journalistutbildning i tidningen Aspiranten gjort.

Små lägenheter och rum i korridor ger generellt mindre för pengarna jämfört med större lägenheter. I en färsk rapport från SCB sticker Umeå ut med de högsta hyrorna bland studentstäderna i norra Sverige.

I Umeå är årshyran 1043 kronor per kvadratmeter i år, att jämföra med Sundsvall på 1018 kronor och Piteå 914 kronor.

När Aspiranten beräknar hyreskostnader bryts hyran ned månadsvis. De högsta hyrorna per kvadratmeter och månad ligger på 223 kronor, det är en nyproducerad studentlägenhet med kokvrå från Svenska Studenthem.

Betalar mer än dubbelt

Medelhyran per kvadratmeter för alla lägenheter i Umeå ligger på 87 kronor per månad. Studenter som bor i mindre lägenheter betalar alltså mer än dubbelt så hög hyra som medelhyran.

Aspirantens undersökning baseras på lägenheter ansedda vara vanliga för universitets studenter, och är hyran delat med bostadsytan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer