Peder Tjäderborn tycker att högskoleprovsfusket är systemhotande. Foto: Per Melander/SVT

Studenter fuskade på högskoleprovet – kan kastas ut

Publicerad

Ytterligare två studenter på Umeå Universitet kan förlora sina platser, sedan det avslöjats att de fuskat på högskoleprovet 2017.

Universitets- och högskolerådet har hittat ytterligare 40 personer i landet som fuskat på högskoleprovet, bland annat två studenter vid Umeå universitet som nu kan komma att kastas ut från sina utbildningar.

– Vi utreder om de blivit antagna med hjälp av högskoleprovet, säger Peder Tjäderborn, enhetschef vid Studentcentrum i Umeå.

Handlar om tillit till högre utbildning

Skulle det visa sig att studenterna tagit sig in på sina utbildningar med hjälp av högskoleprovet, kan de förlora sina utbildningsplatser. Detta blev tidigare i år konsekvensen för en tandläkarstudent som tagit sig in efter att ha fuskat på högskoleprovet. Peder Tjäderborn tycker att det är bra att fusket utreds och får konsekvenser.

– Jag tycker att det är alldeles utmärkt. Det handlar om att man som medborgare ska kunna ha tillit till högre utbildning. Har någon fuskat med det här, så undrar man ju var gränsen går i andra sammanhang, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer