Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Susanna Gideonsson om att bli vald till LO-ordförande. Foto: SVT

Susanna föreslås bli ny LO-bas

Uppdaterad
Publicerad

Det är med stolthet men också med en viss bävan som den tilltänkta LO-basen med rötterna i inlandet tar sig an det nya jobbet.
– Fler än en gång har jag tänkt ”Vad i rackarn har jag gett mig in i”, säger hon och skrattar gott.

En enig valberedning har föreslagit 57-åriga Susanna Gideonsson till att väljas som ny LO-bas vid kongressen i juni, något som hon själv är positiv till.

– Jag har väl alltid varit föreningsmänniska och jag hatar orättvisor och man kan inte bara sitta och säga åt andra att rätta till saker och ting utan då får man engagera sig själv också, säger Susanna Gideonsson.

Hon är välgrundad i den västerbottniska myllan och inlandet, född i Umnäs och uppvuxen i Lycksele. Jobbat har hon alltid gjort och började som tidig tonåring att bära ut tidningar i Lycksele vilket innebar väckning omkring fyra-tiden på morgonen.

– Det är klart att man är stolt, hon har gjort det väldigt bra jänta min, säger pappa Sven Gideonsson som också tar åt sig en del av äran.

– Jag var bra på att förhandla och det är hon också. Hon lyssnar på folk och är duktig på att jämka ihop olika frågor, säger han.

Arbetarnas villkor viktigaste frågan för LO

Susanna Gideonsson menar att den viktigaste uppgiften för LO är att lyfta fram arbetarnas betydelse och att det också ska synas i lönekuvertet.

Har du under årens lopp tänkt dig in i den här situationen att du en dag skulle stå som LO-ordförande?

– Aldrig, inte en enda gång, det har inte funnits på kartan. Eller som pappa sade när jag ringde honom för att berätta om det här:

”Int var he vad du tänkt på när du gick omkring i skogen våran oppi Dajkanberg och stamkviste”

– Och jag kan inte annat än hålla med, säger Susanna Gideonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer