Thomas Jatko, sportansvarig Kiruna IF. Foto: SVT

Svaret efter tumultet på juniormatchen: Ska inte hända

Publicerad

Söndagens J-18-match slutade i storbråk där en lagledare från Kiruna IF drog ner en spelare från Lycksele SK i isen. Nu svarar Kirunas sportansvarige Thomas Jatko på kritiken mot tränaren.

Lyckseles tränare Henrik Vernersson kallar händelsen då Kiruna-ledaren slet ner Lycksele-spelaren “helt oacceptabel”. Efter ett möte med ledarna från matchen på måndagskvällen säger Thomas Jatko, sportansvarig vid Kiruna IF, att hans bild över vad som hänt klarnat.

– Upprinnelsen är att det sker en crosschecking vid vårt bås vid slutsignalen efter första perioden, sedan bryter slagsmål ut. Bekymret är att Lycksele släpper ut alla sina spelare på isen, som då rusar mot vårt bås, berättar Jatko och fortsätter:

– Våra ledare motar bort flera spelare, men en spelare är ganska drivande och hånar och skriker. Han lyssnar inte när våra tränare försöker mota bort honom, varpå vår lagledare sveper med handen över honom och han ramlar.

”Stressad och hotfull situation”

Jatko menar att det är olyckligt att Lycksele släppte ut alla sina spelare på isen.

– Vi måste kunna skydda vårt bås om spelare rusar in, men självklart är det fel att man som ledare hamnar i handgemäng. Det är inte acceptabelt. Det är en incident som inte ska hända.

Kommer det bli några följder för ledaren?

– Vi har pratat med honom och han vet att det var fel. Det var en stressad och hotfull situation med mycket adrenalinpåslag. Det är ingen ursäkt men det är en orsak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer