Joakim Moritz är facklig förtroendeman vid polisen i Västerbotten. Foto: Per Frost

Svårt att bemanna polismyndigheten i sommar

Publicerad

Precis som tidigare år blir sommarbemanningen en utmaning för polismyndigheten. Enligt fackets företrädare har polisen redan en ansträngd situation.

– Året som har varit tufft. Vi har låg bemanning rent generellt och det innebär att sommaren blir ännu tuffare, berättar Joakim Moritz, facklig förtroendeman vid polisen i Västerbotten.

Polisen kommer däremot klara årets sommarbemanning bättre än tidigare år, menar Fredrik Jeppson, gruppchef vid lokalpolisområde Umeå, som innefattar Umeå med kranskommuner

– Vi har kraftsamlat inför sommaren och just nu har vi god beredskap, säger Jeppson.

Receptionerna på polisstationerna i Nordmaling, Vindeln, Vännäs och Robertsfors kommer hålla stängt under ett antal veckor den här sommaren, något som polisen meddelar att de ska informera mer om inom kort.

I inlandet blir situationen precis som tidigare år ansträngd, speciellt som facket menar att bemanningen är för låg, redan i normalfallet.

– Samtliga våra chefer i dessa områden äskar efter mer personal, så vi har ju ett normaltillstånd där vi har för lite personal, säger Jan Johansson, huvudskyddsombud för polisregion Nord till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet