Marlene Olsson Cipi är kommunens naturvårdare vid miljö- och hälsoskydd. Foto: Josefine Holgersson

Svårt att bygga vid Nydala utan miljöpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren undersöker en konsultfirma hur miljöpåverkan blir när Umeå kommun bygger nya bostäder vid Nydalasjön.

Området Tomtebo strand planeras bli det område som ska sammanlänka Tomtebo med universitetet. Idag planeras cirka 3 000 bostäder och en stor del nya verksamhetslokaler. På ytan där detta ska byggas är det emellertid väldigt sank mark.

– All exploatering påverkar miljön. Vi har sedan tidigare utredningar sagt att Nydalasjön inte får utsättas mer. Därför jobbar en konsultfirma just nu med att titta på detta, säger kommunens naturvårdare vid miljö- och hälsoskydd Marlene Olsson Cipi.

Fyllnadsmassa inget alternativ

De alternativ som bollats är om man ska köra dit fyllnadsmassor eller om man ska leda av vatten på annat vis.

– Fyllnadsmassor ser jag inte som ett alternativ då det kan föra med sig en stor påverkan på sjön, säger Marlene Olsson Cipi som suttit med på möten där exploateringens effekter ventilerats.

Parallellt med att en konsultfirma nu tittar konsekvenserna gör kommunen parallellt en utredning om hur området runt sjön mår.

– Det har ju exploaterats en del sedan den utredning som gjordes 2006. Å andra sidan har man slutat göda fotbollsplaner, så det kan ha haft en positiv effekt menar naturvårdaren Marlene Olsson Cipi.

Söker hållbar lösning

Hon ser inget alternativ dock att sjön ska belastas ytterligare utan menar att man måste hitta andra ledningsmöjligheter för vattnet bort från det sanka området.

– Kulvertarna i Kolbäcken är redan fulla, här måste vi försöka hitta en bra lösning som blir hållbar.

I höst ska de båda utredningarna stå klara. Konsultens rapport kommer presenteras i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.