Foto: Johan Nilsson, TT

Svårt för många att få arbete – trots het arbetsmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Västerbotten var i januari år 2019 den näst lägsta i hela landet, men fortfarande har en stor del av de arbetslösa svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten i Västerbotten minskade under 2018 och i januari 2019 låg den relativa arbetslöshetsnivån på 5,7 procent. Men trots det goda arbetsmarknadsläget är det många som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Över hälften av de som var arbetslösa i december hade varit arbetslösa i mer än sex månader. 

– Vi har en väldigt god arbetsmarknad i Västerbotten, där arbetsgivarna ropar efter arbetskraft. Men det är svårare för de som har låg utbildning eller utbildning som inte är gångbar, säger Anders Eriksson som är talesperson för Arbetsförmedlingen i Västerbotten.

Bra samarbete med kommunerna

När det gäller gruppen som står utanför arbetsmarknaden, så menar Anders Eriksson att det måste skapas nya möjligheter för den gruppen att komma in, det handlar till exempel om så kallade extratjänster inom offentlig verksamhet eller ideell sektor. 

– Det vi sett under 2018 är en framgångsrik samverkan mellan arbetsförmedlingen och kommunerna, där det handlar om utbildning och att hitta rätt sorts arbetsuppgifter, säger han. 

Mindre pengar i nya budgeten

I den nya statsbudgeten finns mindre pengar till extratjänster och nu måste man hitta nya former för att hjälpa folk som står utanför arbetsmarknaden. Projekt som ”Handtaget” i Vilhelmina tycker Eriksson fyller en viktig funktion. 

– Den här typen av verksamhet finns i flera olika kommuner och det tror jag har varit bra för vissa. Men framförallt är det viktigt att organisera jobbet så att människor som inte uppfyller kompetenskraven kan utföra det. Det behövs en palett av flera insatser, säger Anders Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.