Nu lyfts idéer om hur att det ska bli lättare att hitta på NUS till politisk nivå. Foto: SVT

Svårt att hitta på NUS – anställda fick tävla

Publicerad

Många irrar runt och har svårt att hitta på Norrlands universitetssjukhus. Därför anordnades en tävling för de anställda där de skulle komma på lösningar för att hitta bättre.

– Under den varmaste sommaren vi kan minnas ansträngde sig verkligen de anställda för att komma på smarta lösningar, säger Jenny Ferry, på Innovation+, ett projekt som Västerbottens landsting och Region Västerbotten driver tillsammans.

Norrlands universitetssjukhus har blivit utnämnt till Sveriges bästa sjukhus och när ombyggnaden blev klar i våras bestämdes det att det ska bli lättare att hitta rätt.

– Ett modernt sjukhus som utvecklas och byggs om måste ha ett bättre system för att hitta. Ett system som hänger med och kan förändras, säger Jenny Ferry på Innovation+, ett projekt som Västerbottens landsting och Region Västerbotten driver tillsammans.

Innovation+ tog hjälp av människorna som kan korridorerna bäst, de anställda på sjukhuset och landstinget. Nästan 100 bidrag kom in till innovationstävlingen ”Hitta rätt på HUS”.

Nytänkande lösningar

Bland bidragen har fem personer som representerat tre vinnarbidrag belönats för nytänkande. Deras förslag har också invävda digitala lösningar, men inkluderar även människor som inte har tillgång till det digitala.

– Jag föreslog att man ska ta fram en bättre grundkarta för hela sjukhusområdet. Gärna tredimensionell. Det behövs både en yttre blick över området och stöd för planering av rutter, säger Charlotta Erkheikki. Hon tycker att det vore bra att skicka med en karta när kallelsen till Norrlands universitetssjukhus skickas ut till patienterna.

Nu lyfts de tre idéerna till politisk nivå för fortsatt dialog och utveckling.

– Vi ska visa förslagen på Grand-dagarna i januari och sedan ska de upp på politikernas bord, säger Jenny Ferry.

Vinnare i tävlingen:

Marcus Karlsson (MTFoU)

Karolina Jonzen (MTFoU)

Alexandra Nilsson (IVA)

Nina Tornlund (IVA)

Charlotta Erkheikki (HR-staben)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.