Foto: Leif Henningsson / SVT

Svårt att locka nya ägare till turistanläggningar

Publicerad

Flera större turistanläggningar är just nu till salu i Västerbotten. Men de kan vara svårsålda – som skidanläggningen Tjamstanbackarna i Malå.

Från norr till söder kan hugade spekulanter just nu buda på Ammarnäsgården, Trolltunet och Wärdshuset i Hemavan, Fjällhotellet i Tärnaby, Norsjö camping, Burträsk Värdshus, Bjurholms Wärdshus, konferensanläggningen Vännäs läger, Baggböle herrgård utanför Umeå och Holmö havsbad.

Försöker sälja

Dessutom har skidanläggningen Tjamstanbackarna i Malå tidigare legat ute till försäljning, men Malå kommun som äger anläggningen har efter att anbudstiden löpt ut ännu inte hittat någon passande köpare. Nu tänker kommunen själv driva anläggningen vidare över vintern, men efter säsongens slut vill man försöka sälja igen.

– Det finns ju ett antal intressenter, men om jag ska vara självkritisk så kanske vi borde haft ett utgångspris på anläggningen och kanske ett tydligare underlag. Men det kan ju också vara marknaden som gör att vi inte nådde ända fram, säger Lennart Gustavsson (V) kommunalråd i Malå.

Jagar arrendator

I mitten av september lade Bjurholms kommun ut en intresseförfrågan angående Bjurholms Wärdshus och när ansökningstiden gick ut den sista september fanns sex intressenter. Men anläggningen ska inte säljas utan arrenderas till den som har bästa förslaget.

– Ja, nu håller vi på att göra en ordentlig upphandlingsprocess så att alla får chans att skicka in sina förslag på verksamhetsbeskrivning, säger Claudia Wieczorek, näringslivsutvecklare på Bjurholms kommun.

Är det svårt att driva den här typen av anläggningar?

– Ja det tror jag faktiskt. Det krävs ju att man är på tå och att man marknadsför ett bra koncept om man till exempel vill locka konferensgäster. Det gäller att man hittar samarbeten med andra aktörer på orten. Att man skapar attraktiva paketerbjudanden för att locka gäster att bo i Bjurholm, menar Claudia Wieczorek, näringslivsutvecklare på Bjurholms kommun.

Varför vill kommunen inte driva anläggning själva?

– Vi känner inte att det är en kommunal angelägenhet att kommunen ska driva ett värdshus eller boende. Det vill vi helt enkelt lämna över till den privata marknaden.

För kommunen är det viktigaste att det ska finnas ett boende igen i centralorten så att man inte behöver boka en stuga utanför. Men också att vi får tillbaka en konferensanläggning igen. Det är ju en fin byggnad med ett bra läge så vi vill ju naturligtvis att den ska användas. Vår förhoppning är att det ska bli klart före jul i alla fall, säger Claudia Wieczorek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.