Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Svårt för flera rörelsehindrade att nå nya ortopedhuset i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Ellen Uusitalo som amputerat benet tvingas korsa ett isigt och högt trafikerat område för att ta sig till nya ortopedtekniska avdelningen av Norrlands universitetssjukhus.

– Det är inte direkt lättillgängligt för de som redan har svårt att ta sig fram, säger hon.

För ett knappt år sedan flyttade ortopedtekniska avdelningen från sjukhusområdet i Umeå till nya lokaler vid Strömpilens handelsområde, eftersom den gamla skulle rivas. Hit söker sig främst patienter med rörelsehinder, till exempel för att få hjälp med en benprotes.

Lokalerna beskrivs vara lättillgängliga, men för rörelsehindrade patienter som kommer med buss kan det bli besvärligt.

– Har man inte bil är det svårt. Bussen stannar långt ifrån och det är flera hundra meter som man ska ta sig, säger Ellen Uusitalo som hoppar på kryckor över parkeringen för att prova ut en ny protes.

Ena benet har hon tvingats amputera på grund av skelettcancer.

Flera har klagat

Förutom att busshållsplatsen ligger på fel sida vägen tvingas man ta en krånglig väg över en knölig och hårt trafikerad parkering för att nå målet. Det handlar om en sträcka på nästan en halv kilometer.

Avdelningschef Jan Ottosson bekräftar att flera klagat på svårigheten att ta sig från busshållsplatsen till Ortopedteknik.

– För de som kommer med bil är det avsevärt lättare. De kan parkera direkt vid dörren, säger han och menar att det finns både för- och nackdelar med de nya lokalerna.

Ellen som ska ta sig fram på ett ben och kryckor upplever att det är besvärligt. Hon har själv inte sökt färdtjänst, men menar att det borde gå att ta bussen.

– De som inte har färdtjänst eller nån som skjutsar får det svårt, säger hon.

Se i klippet hur Ellen tar sig fram från busshållsplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.