Kristoffer Nejne från Klimpfjäll Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi

Svårt för unga att hitta boende i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

19-årige Kristoffer Nejne bor i Klimpfjäll hemma hos sina föräldrar. Han vill gärna bo kvar i byn och hitta ett eget boende men för unga är det svårt eftersom det på en liten ort säljs få bostäder och saknas hyresbostäder, skriver Sameradion och SVT Sápmi.

19-årige Kristoffer Nejne bor i Klimpfjäll och i likhet med många andra unga har han svårt att hitta ett eget boende. Flera som Sameradion och SVT Sápmi pratat med, på mindre orter i Sápmi, säger att det är svårt att hitta boende på grund av tillgänglighet och priser.

Det finns få bostäder till salu och Klimpfjäll är populärt bland stugägare vilket drar upp priserna.

SVT granskar bostadsmarknaden

– Jag har sett flera gånger där familjer har gått ihop och köpt, då är det lättare för dem att dra upp priset för att få lös stugan, säger Kristoffer Nejne till Sameradion och SVT Sápmi.

Klimpfjäll ligger i basområdet för renskötseln i området och Kristoffer Nejne är renskötare i Vilhelmina södra sameby, så han vill bo där han har jobbet.

– Hittar man inget boende är det svårare att söka jobben som finns här, säger han.

I videon berättar Kristoffer om sina tankar kring en framtida bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet