Arkivbild, Umeå universitet Foto: Tommy Forsgren

Svartlistat företag anlitat av Umeå universitet

Publicerad

Umeå universitet är en av minst 25 statliga myndigheter som har anlitat ett svenskt företag som finns på Världsbankens svarta lista.

Det handlar om det företaget Idemia, som erbjuder säkerhetslösningar och tillverkar olika slags passerkort, som Umeå universitet köpt varor och tjänster av för 246 965 kronor under 2018-2019.

Företaget svartlistades i november 2017 och står på listan till slutet av maj i år. Det efter att det uppdagats att de gjort olämpliga utbetalningar och upphandlingsvillkor ändrats för att för att de skulle få ett kontrakt för att etablera ett nationellt ID-kortsystem i Bangladesh.

Idemia har statligt ramavtal, vilket innebär att de godkänts av Kammarkollegiet som leverantör till den offentliga sektorn.

”Förstås olyckligt”

– Det stämmer att Umeå universitet, liksom andra statliga myndigheter, har köpt varor av företaget genom att följa Kammarkollegiets ramavtal, ett ramavtal som fortfarande gäller, kommenterar Per Ragnarsson, biträdande universitetsdirektör och fortsätter:

– Det är förstås olyckligt att ett företag som är svartlistat av Världsbanken går att avropa från. Det är Kammarkollegiet som har uppgiften att kontrollera om ett företag är svartlistat, och även bedöma om en leverantör kan uteslutas ur en upphandling.

Stoppar inte inköp

Flera myndigheter uppger att de stoppat inköp från företaget sedan de nu blivit varse om svartlistningen, är det något ni tittar på?

– Nej, utan så länge de har ramavtal med Kammarkollegiet kan vi inte utesluta dem.

Har ni kontaktat Kammarkollegiet?

– Det har vi inte gjort, då vi vet att flera andra myndigheter redan gjort det genom er rapportering, säger Ragnarsson.

Idemia har avböjt intervju men skriver till SVT att företaget erkänt korrupt beteende hos sin underleverantör och har vidtagit åtgärder för förbättra sina rutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.