3 000 älgar behöver skjutas innan jaktsäsongen är över. Det menar länsstyrelsen och Sveaskog. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Sveaskog betalar: 3000 älgar ska skjutas – inom fem veckor

Uppdaterad
Publicerad

Med bara någon månad kvar på jaktsäsongen kvarstår fortfarande omkring 3 000 älgar som ännu inte har hunnit skjutas av i Västerbotten. Därför bjuder nu Sveaskog på fällavgiften i ett försök att få ut älgjägarna i skogen igen.

För stora älgbestånd kan det leda till skador på skog och fara för trafikanter. Det menar både länsstyrelsen och Sveaskog. I ett försök att nå upp till målet bjuder nu Sveaskog jaktlagen på deras marker, på den så kallade fällavgiften. Det innebär så mycket som 4 000 kronor för en skjuten älgtjur, som jägaren slipper betala.

Ökade kvoter

Sveaskog menar att det är höstens dåliga väder och tidiga snöfall som lett till att för få älgar kunnat skjutas i år. Men på länsstyrelsen i Västerbotten påpekar man att det faktiskt har skjutits fler älgar i år jämfört med förra året.

– Fram till i fjol ökade vi avskjutningsmålet med 18 procent vilket är mycket. I år har vi ökat målen med ytterligare 12 procent. Det betyder att vi har ökat avskjutningsmålen ganska kraftigt de senaste två åren, säger Lars Dahlberg som är viltvårdare på länsstyrelsen i Västerbotten.

Att målet ännu inte har gått att nå kan vara en indikation på att det inte funnits så många älgar att skjuta som man först trodde.

– Det är en teori. Visst kan det vara så att målet är satt för högt, men jag kan inte säga om det faktiskt är så, det är bara en möjlig teori, konstaterar Lars Dahlberg, som ändå tycker att Sveaskogs tilltag är bra.

”Allt vi kan fälla är positivt”

Sveaskog tror däremot inte att de ska nå upp till årets mål.

– Nej men det är klart att vi inte hinner skjuta 3 000 älgar på en månad. Men allt som vi kan fälla är ju positivt, säger Sveaskogs jakt och klövviltsansvarige Petter Johansson.

Den här jaktsäsongens kvot i Västerbotten är 15 349 skjutna älgar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.