Sveaskog vill skjuta 80 älgar med hjälp av helikopter – bemöter kritiken Foto: Sveaskog

Sveaskog vill skjuta 80 älgar – med hjälp av helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort väntas Naturvårdsverket säga ja eller nej till en omdiskuterad skyddsjakt i Norrbotten och Västerbotten. Det är Sveaskog som vill skjuta 80 älgar från helikopter på grund av de stora skogsskador som älgarna orsakar – en jaktmetod som får kritik från flera håll.

Vid en flygning för en månad sedan räknades cirka 150 älgar från luften. Området är på 45 hektar och ligger mellan Storuman och Lycksele. Skogsskadorna är mycket tydliga och skogen är i stort sett värdelös. Allt måste planteras om igen.

– Därför vill vi ha en skyddsjakt och skjuta älgarna från helikopter så det går snabbt och blir effektivt, säger Anna Maria Rautio som är jakt- och klövviltansvarig för Sveaskog i Västerbotten.

”Skogen är redan förstörd”

Länsstyrelsen har gett avslag på skyddsjakten och Sveaskog har överklagat till Naturvårdsverket som väntas ta beslut inom kort.

– Vi vill också ha en dialog med skogsbolagen om man inte kan tänka sig att sköta skogen på ett annat sätt. Den här skogen är redan förstörd och dessutom handlar det här om vandringsälgar som kommer varje år västerifrån och då hjälper det inte med skyddsjakt, säger Björn Jonsson som är naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Hör Anna Maria Rautio från Sveaskog bemöta kritiken mot jakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.