Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svemester bidrog till rekordår för Vildmarkvägen Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Svemester bidrog till rekordår för Vildmarksvägen

Uppdaterad
Publicerad

Årets trafikmätning för turistmagneten Vildmarksvägen, som går från Strömsund i Jämtland till Vilhelmina i Västerbotten, har räknat fordon i båda riktningarna. Resultatet visar att fjolårets rekordsiffra på 26 000 med råge kommer att passeras innan vägen stängs för i år.

Vildmarksvägen passerar genom två län och tre kommuner – Strömsund, Dorotea och Vilhelmina. Den mest kända delen går genom fjällområdet i Stekenjokk där vägen varje juni plogas fram rakt igenom flera meters snödjup.

– Vi räknar med att 45 000 fordon kommer att ha passerat innan vi stänger vägen om en vecka, säger Ulrica Olsson, utvecklingschef på Vilhelmina kommun.

Vad tror du den kraftiga ökningen beror på?

– Ja det är ju förstås en otroligt vacker natur och vi har sett att intresset har ökat under flera år. Men det är klart att pandemin har gjort att många svenskar haft svemester och hemester i år, menar Ulrica Olsson.

Anstormningen har inte varit problemfri och en konsekvens är att rennäringen drabbats av allvarliga störningar. Det stora antalet människor och fordon har stressat renar som passerar på en flyttled som korsar Vildmarksvägen.

Men enligt Ulrica Olsson har Vilhelmina kommun en dialog med samebyarna för att lösa de problem som uppstått under sommaren.

Hör mer av Ulrica Olsson i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer