Svenska kraftnät har ansökt hos regeringen om att få sjösätta ett investeringspaket på 8,4 miljarder kronor för att förstärka elnätet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenska kraftnät vill investera över åtta miljarder vid Norrlandskusten

Uppdaterad
Publicerad

Statliga affärsverket Svenska kraftnät vill göra investeringar för 8,4 miljarder kronor för att tillgodose de stora effektbehov som kommer uppstå i och med industrisatsningarna i norra Sverige.

Investeringspaketet heter Norrlandskusten och syftar till att halvera ledtiden från det att man identifierar ett behov av en ny kraftledning till att man kan ta det i drift. Idag tar det vanligtvis 12-15 år, men genom att minska tiden är tanken att kunna möta efterfrågan på nätförstärkningar bättre.

Paketet omfattar även tre nya systemförstärkande ledningar, varav en kommer gå mellan stationerna i Högnäs och Stornorrfors. Denna ska tillmötesgå det ökade effektbehovet i Skellefteå med den nya batterifabriken.

Nu är det upp till regeringen att godkänna investeringspaketet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer