Christer Fuglesang besökte idag Carlshöjdsskolan i Umeå och svarade på elevers frågor. Foto: SVT

Sveriges första astronaut svarade på elevers frågor

Uppdaterad
Publicerad

Idag var Christer Fuglesang på besök i Umeå och Nordmaling. Och på Carlshöjdsskolan i Umeå föreläste han om sina två rymdresor. Men han gav även några råd till både elever och lärare.

Christer Fuglesang föreläste för högstadieeleverna på Calshöjdsskolan i Umeå idag. Därefter hade två av åttondeklasserna möjligheten att under ett mer personligt möte träffa den numera pensionerade astronauten för att utbyta frågor och svar.

Eleverna hade i grupper jobbat med olika frågor som rör planeten Mars och rymdresor generellt. Christer Fuglesang engagerade sig för deras arbete, och eleverna var i gengäld nyfikna.

”Kan man ha sex i rymden?”

Frågorna om hur det vardagliga livet fungerar uppe i en rymdstation var många. Bland annat svarades det på hur astronauter sover.

– Sovsäckar hängs där det finns plats, ibland till och med upp och ner så att jag sov som en fladdermus, berättar Christer Fuglesang.

Sedan samlade fnittrande elever mod och undrade om man kan ha sex i rymden.

– Ja, det kan man nog, svarade Fuglesang. Det är den vanligaste frågan jag brukar få, fortsatte han.

Engagemang smittar av sig

Christer Fuglesang, som i grunden är utbildad civilingenjör inom Teknisk Fysik, hade förslag på hur lärare kan inspirera till fortsatta studier inom naturvetenskap.

– Det gäller att ha inspirerande lärare inom naturvetenskap och matte som kan visa på vilka spännande saker som man kan göra då. Om man är inspirerad och engagerad själv så smittar det av sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer