Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå: Usel könsbalans bland professorerna

Uppdaterad
Publicerad

Könsfördelningen bland professorerna på Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå är minst sagt skev. Bara sju procent är kvinnor. En av dem installerades som professor idag.

Det var skralt med kvinnor i bänkarna när de nybakade professorerna hade sina installationsföreläsningar idag. På den skogsvetenskapliga fakulteten i Umeå är bara en av de nio nyutnämna professorerna kvinna.

– Det är en otrolig möjlighet att ägna sig åt det som man tycker är mest spännande, det känns verkligen som ett kanonjobb, säger Marie Charlotte Nilsson Hegethorn som precis i dagarna fick sin professorstitel.

Bland de sämsta i landet

Totalt finns det 56 professorer på SLU i Umeå och med bara 4 kvinnor så blir det en siffra som ur ett jämställdhetsperspektiv gör den skogsvetenskapliga fakulteten vid SLU till en av de sämsta landet.

De tekniska fakulteterna vid landets universitet har 10 procent kvinnliga professorer, medan genomsnittet bland samtliga ämnesområden i landet är 18 procent kvinnliga professorer.

Att SLU i Umeå hamnar i botten beklagar Lisa Sennerby Forssne som är rektor på den skogsvetenskapliga fakulteten i Umeå.

– Det är naturligtvis trist. Men det är många som söker professorstjänsterna utifrån och inom skogsområdet så är det fortfarande en stark övervikt av manliga sökande.

Viktigt med kvinnliga förebilder

Marie Charlotte som har forskat i snart 15 år blir den fjärde kvinnliga professorn vid SLU i Umeå. Hon tror inte att männen lättare når den akademiska toppen. Att vara i kvinnlig minoritet kan till och med vara en fördel menar hon, eftersom man lättare kan få uppmärksamhet, även om det innebär en viss lyhördhet.

– Det gäller att förstå maktspelet och hur män kommunicerar av varandra och hur man delar med sig av information, säger Marie Charlotte Hegethorn.

Vad tror du att det ger för signaler till studenterna?

– Det är viktigt med kvinnliga förebilder. Jag hoppas att de kvinnliga studenter som finns ser att det finns kvinnliga professorer, avslutar rektor Lisa Sennerby Forssne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.