Foto: SVT.

Svensk sjukvård går på knäna

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården går på knäna och personalbristen är stor – både i Västerbotten och övriga Sverige. Nu samlas landets beslutsfattar i Umeå för att hitta en lösning.

Problemen växer runt om i Sverige. Missnöje hörs både bland anställda och patienter. Under två dagar ska 110 beslutsfattar från landets landsting och medicinska fakulteter diskutera problemen och framtiden.

Professor och överläkare Mikael Wiberg, som är forsknings- och utbildningsdirektör i Västerbottens läns landsting, beskriver bemanningssituationen inom sjukvården som ansträngd både när det gäller läkare och annan vårdpersonal.

Situationen försämras

– För sjukvården är behovet av lösningar på kort och lång sikt akut och gemensamma åtgärder på lokal, regional och nationell nivå helt nödvändiga.

– Trots aktivt arbete har situationen knappast förbättrats, utan i vissa fall till och med försämrats. Den stora generationsväxlingen är en bidragande orsak, men även en mängd andra orsaker såsom hårt pressade arbetssituationer och för vissa personalkategorier missnöje med lönerna, säger han i ett pressmeddelande.

Olivia Wigzell är generaldirektör på socialstyrelsen. Hon tycker att Sverige måste bli bättre på att ta hand om utländsk arbetskraft. 

– 20 procent av de som får legitimation i Sverige har utbildning utanför Sverige. Vi är beroende av det och vi behöver vara välkomnande och öppna, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver förkorta handläggningstiderna och samverka mer med arbetsgivarna så att man snabbt kommer ut i arbetsmarknaden och bygger sig ett nätverk. På så sätt kan man snabbare få en anställning när man väl får sin legitimation.

Nyanlända kan vara räddningen

Hur effektiv tror du att en sådan process kommer att vara?

– Jag tror att den kommer vara mycket effektiv för att vi har en nationell konsensus. Det här är ett problem över hela landet och då är det lättare att diskutera med myndigheter, regeringen och riksdag när det gäller ekonomiska stödfunktioner och så vidare. Därför tror att det finns goda förutsättning att det här arbetet får goda resultat, säger Mikael Wiberg.

Mötet pågår under torsdag och fredag i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.