Narkotikan gömdes bland annat i denna typ av burkar efter mannens utlandsresa till Turkiet. Foto: Polisens förundersökning

54-årig bedrägerimisstänkt i Umeå smugglade knark i vitaminburkar

Uppdaterad
Publicerad

En 54-årig man från Umeå smugglade in 1 000 narkotikaklassade tabletter till Sverige efter en resa. Nu döms han för narkotikasmuggling.

Mannen har tidigare åtalats för bedrägeribrott för att ha lurat kommunen att han var rullstolsburen och saknade inkomst. Trots att hans egna filmer visade att han både kunde röra sig obehindrat och åka på lyxresor utomlands.

Den 54-årige mannen är misstänkt för att ha lurat Umeå kommun på hundratusentals kronor i försörjningsstöd. Detta efter att ha uppgivit att han var både funktionsnedsatt och saknade inkomst. Samtidigt visar hans egna filmer att kunde gå fritt när han semestrade utomlands.

Nu döms han även för narkotikasmuggling.

Det var i november förra året som mannen anlände till Arlanda efter en resa. Där fick han hjälp av assistanspersonal för att ta sig in på flygplatsen och till tullkontrollen. Mannen valde där att ta den gröna gången, vilket innebär att man inte har något att anmäla till tullen. Men där blev det stopp.

Tullen hittade över 1 000 tabletter

Tullpersonalen gjorde en kontroll och hittade 1 091 narkotikaklassade tabletter i hans bagage samt en laserpekare. Tabletterna hade lagts i andra burkar än originalförpackningarna, bland annat i vitaminburkar.

Mannen har recept för preparaten i Sverige, men det är olagligt att föra in så stora mängder. Han nekar till att han gjort något fel, men döms nu till två månaders fängelse.

Mannen dömdes under 2021 för olaga integritetsintrång, utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott samt för försök till utpressning och narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.