Anders Bäckström, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Västerbotten. Foto: SVT

SVT-chef om kritiken: ”fullkomligt absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamot Edward Riedl (M) upplever att han inte fått vara med i SVTs lokala nyhetsprogram under den här mandatperioden och anklagar SVT för att vara partiska. ”Det är ju fullkomligt absurt”, svarar SVT Västerbottens redaktionschef Anders Bäckström.

Moderaternas riksdagsledamot Edward Riedl är mycket kritisk till att han inte fått vara med i SVTs lokala nyhetsprogram under den här mandatperioden. Och det är en av orsakerna till att han och Moderaterna i länet startat webbsidan ”Nyheter i Västerbotten”, men Anders Bäckström, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Västerbotten, tillbakavisar kritiken.

– Riksdagsledamöter från Västerbotten är väldigt sällan intervjuade av oss. Vi rör oss oftast på landstings- och kommunalnivå. Däremot har vi till exempel pratat en del med Miljöpartiet. Men då har det handlat om interna strider, skandaler och speciella omständigheter, säger Bäckström.

Läs också: Moderater missnöjda – startar egen nyhetssajt

”Opartiskheten är en av våra grundstenar”

Edward Riedl säger att SVT inte är opartiska. Vad säger du om det?

– Det är ju fullkomligt absurt. Opartiskheten är en av våra grundstenar. Att alla ska komma till tals och att vi är opartiska. Jag har ingen aning om vad redaktörer och reportrar har för åsikter, det har jag inte med att göra. Men att vi är opartiska i vår rapportering är grundfundamentet som vi bygger på.

Men Edward Riedl jämför deras nyhetssajt ”Nyheter i Västerbotten” med till exempel SVT eller Västerbottenskuriren. Vad är skillnaden?

– Den är väsensskild. Nyheter i Västerbotten använder något som ska likna journalistik för att driva opinion. Vi ska belysa saker från båda sidor medan Nyheter i Västerbottens uppgift är att föra ut ett budskap.

”Vi fungerar inte alls på det sätt som Riedl tror”

Vad säger du då om att Moderaternas riksdagsledamot driver tesen om att medierna är partiska och att deras tidning kan jämföras med vilken tidning som helst?

– Det är lite skrämmande att han har så dålig uppfattning om hur en nyhetsredaktion fungerar i praktiken, och det gäller inte bara SVT. Vi fungerar inte alls på det sätt som Riedl tror. Och i en tid när det finns så många tveksamma avsändare på information, så är det allvarligt att han har den syn han har.

Hur menar du då?

– Att han som sitter i Sveriges riksdag inte kan skilja på medier som jobbar utifrån journalistiska principer och avsändare som har en helt annan agenda.

Riedl säger att Nyheter i Västerbotten ska tydliggöra att det är Moderaterna som står bakom sidan. Men han säger också att andra medier borde deklarera sina politiska hemvister.

– Det skulle vara jättekonstigt att vi ska införa någon slag åsiktsregistrering.

Men har du några tveksamheter på att reportrar skiljer på sina politiska åsikter i det de rapporterar?

– Nej, det har jag inte. Man måste lita på att folk skiljer på sina åsikter och sin yrkesroll att göra en saklig rapportering. Det finns en slentriankritik mot SVT från högerkanten att det ska vara en vänstervridning. Men när jag tittar på vår rapportering ser jag inget sådant. Om man frågar Socialdemokraterna i Umeå så tror jag inte de tycker vi är vänsteranhängare. Vi granskar dem ganska hårt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer