Vid Nydalasjön har man inte lagt i bryggorna, men det passar perfekt som spelunderlägg. SVT:s Åsa Rasmussen berättar om värmen håller i sig. Foto: SVT

SVT-meteorologen: ”Har varit ovanligt varmt”

Uppdaterad
Publicerad

Maj har än så länge bjudit på strålande sol i stora delar av Västerbotten. Nedan berättar SVT:s Åsa Rasmussen om sommarvärmen håller i sig.

Måndagsvädret: ”Varmt med lite moln”

– Vädret under måndagen blir ungefär som igår. Varmt med lite varierad molnighet. Det kan komma lite, lite regn i fjällen. Runt 20-25 grader, lägre västerut och kallare i fjällen.

Kommande dagar: ”Regn, åska och sol”

– Redan i morgon kommer kallare luft och regnskurar passera. I de östra delarna och kusten kan det bli åska. Men det drar bort och under onsdag och torsdag blir det rätt soligt med slöjmoln och runt 18-20 grader.

Blir det sommarväder till helgen?

– På fredagen kommer lite varmare luft och högre temperaturer, det kan bli grillväder till helgen – men eventuellt komma lite regn. Det är ingen fara med gräsbränder längre då nytt och fuktigt gräs kommit upp. Det är det gamla torra gräset som brukar kunna antända.

Är det ovanliga temperaturer för den här tiden?

– Ja, det är varmt och sommaren kom rekordtidigt på Holmön och Bjuröklubb, redan den 10 och 11 maj. Det beror på att vi haft ett sådant läge att alla lågtrycken gott norr om Sverige. Då ligger högtrycken kvar och vi får upp varmluft. Medeltemperaturen brukar ligga på 10-15 grader i mitten på maj, men nu har det varit en bit över 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.