Reportern Julia Hedlund och redaktören Maria Brändström tog emot priset. Foto: SVT

SVT Västerbotten prisas för reportage om förlossningsskador

Publicerad

SVT:s lokala nyheter i Västerbotten tog hem första priset i kategorin ”förklarande journalistik” när Sverigepriset delades ut i Radiohuset i Stockholm på onsdagen. Redaktionen prisas för reportageserien om förlossningsskador.
– Det känns helt fantastiskt, säger reportern Julia Hedlund.

Sverigepriset delas ut i sju kategorier bland alla redaktioner inom SVT Nyheter och Sport. SVT Nyheter Västerbotten prisades för rapporteringen om förlossningsskador.

Reportern Julia Hedlund var tillsammans med redaktören Maria Brändström i Stockholm och tog emot priset under onsdagen.

– Det känns helt fantastiskt att vinna, och att journalistik om ett ämne som känns bortglömt inom vården uppmärksammas känns extra bra, säger en av reportrarna Julia Hedlund som jobbat med rapporteringen.

”Sällan belyst ämne”

Juryn skrev så här i nomineringen:

”Ett modigt case som ger publiken ett slag i magen. Det blir ett avstamp för en större publicering som ger både sammanhang, förståelse och ökar kunskapen om ett sällan belyst ämne. Genom enkla medel, konstruktiv grafik med effektivt berättande, på alla plattformar, lyckas publiceringen ge en bild av en komplex problematik. Mitt-i-prick för den lokala målgruppen.”

Här tar Maria Brändström och Julia Hedlund emot priset. Foto: SVT

Varje år delas Sverigepriset ut i kategorierna: Minoriteter i samhället, Fördjupande journalistik, Transparent nyhetsleverans, Konstruktiv journalistik, Förklarande journalistik, Granskande journalistik och Nära rapportering.

Hela nyhetsdivisionen är med och tävlar och bidrag hade kommit in från sporten, samhällsprogram, lokala nyheter, minoriteter och riksnyheter. Tre bidrag var nominerade i varje kategori.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsskador

Mer i ämnet