Foto: TT

Taekwondoförbundet skakat av pengaskandal

Publicerad

Misstanke finns om att miljonbelopp försvunnit från Svenska Taekwondoförbundet de senaste månaderna och nu skakas föreningen av en jättekandal. I Skellefteå är klubben Soo Shim förkrossade, men vill inte att oroligheterna ska påverka klubbens framgångar.

Under fredagen gick Svenska Taekwondoförbundet ut med uppgifter om att ekonomiska oegentligheter och sabotage ägt rum inom förbundet. Det ska enligt förbundet handla om pengatvätt i förbundets regi.

”Förbundet har tagit pengar från idrottslyftet (som är tänkt att gå till medlemmarna) och sedan bett föreningar att anordna fuskutbildningar. Dessa föreningar har sedan fått stora summor och återredovisat att de felaktigt haft en utbildning. Förbundet har sedan fakturerat föreningarna och på så vis fått in pengarna i den ”dagliga verksamheten”. Som tack för hjälpen har de enskilda föreningarna också fått fakturera för påhittade omkostnader”, skriver STF.

Pengar har försvunnit

Fyra av de tidigare styrelseledamöterna ska även ha haft kreditkort med en kreditgräns på 100 000 kronor. Korten har sedan använts för privata köp. Vid årsmötet fanns det över 580 000 kronor i oredovisade intäkter, pengar som gått till privata köp av teknik, godis och nöjen.

– Vi är jätteledsna att behöva vara det förbundet som har misslyckas. Det här ska inte kunna ske i Sverige, men det har skett. Jag är helt tom. Vi visste ju att något hade skett, men något sådant här kunde jag aldrig tro. Det kommer att påverka vårt förbund, våra barn och ungdomar. Ekonomin är ju körd i botten, säger STF:s nuvarande ordförande Jacob Asp till Aftonbladet.

Klubbarna vill inte påverkas

På Soo Shim i Skellefteå vill man inte låta sig slås ner av informationen.

– Som jag förstått det har ingen polisanmälan gjorts och ingen utredning har påbörjats ännu, och det är viktigt att inte ta ut något i förskott. Vi kan inte döma någon före rättslig prövning, säger Eva Hedlund, medlem i förbundet.

– Vi vet att det har funnits en infekterad konflikt inom förbundet, men vi har ingen aning om vad som exakt har hänt i nuläget, därför är det viktigt vänta tills vi vet mer, säger hon.

Kan påverkas ekonomiskt

Hur klubbarna på ett lokalt plan påverkas av skandalen är svårt att svara på, menar Eva Hedlund.

– Vi är en stark förening och vi kommer att prata om det som hänt. Men om detta påverkar oss ekonomiskt eller på andra plan är svårt att veta än.

Kommer rättsliga åtgärder

Hur känns det att något sånt här kommer upp till ytan?

– Det känns fruktansvärt tråkigt att vår fina sport syns i dessa sammanhang. Men nu ser vi fram emot en mycket spännande tid framöver, med graderingsvecka, träningar och ett stundande OS. Vi har våra talanger här i klubben och vi vill fokusera på allt roligt som kommer framöver. Vi kommer inte låta det här påverka oss, säger Eva Hedlund.

Juridiska, rättsliga och disciplinära åtgärder kommer nu att följa, enligt Svenska Taekwondoförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer