Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kritiken efter avverkningen: ”Är en våldtäkt” Foto: Berno Jonsson / SVT.

Tallheden plöjdes upp – betesmarken förstörd för samebyn

Uppdaterad
Publicerad

En nästan tre hektar stor tallhed har avverkats och markberetts i Avanäs i närheten av Hällnäs i Vindelns kommun. Tallheden är ett nyckelområde i vinterbetet för Rans sameby.

– Det här är katastrof för oss, säger Magnus Andersson som är ordförande i Rans sameby.

Marken som är en tallhed rik på renlav har har brukats i decennier av Rans sameby. Den är dessutom en viktig flyttled på vårarna. Nu  är där istället drygt halvmeterdjupa fåror i marken vilket gör den oanvändbar för samebyn. 

– Visserligen har markägaren rätt att sköta sina marker som de vill men en sådan här markberedning får man bara inte göra inom ett renbetesområde med så riklig och känslig lavmark, säger Magnus Andersson.

Det är NK Lundströms Trävaror i Tväråbäck som är markägare och skogen sköts av Skogssällskapet. De tar nu fullt ansvar för det inträffade.

– Så här får inte en markberedning gå till och någonstans har det klickat i informationen mellan vår förvaltare och entreprenören som utfört jobbet, säger Peter Lundström som är vd för NK Lundströms Trävaror.

Också förvaltaren vid Skogssällskapet säger att felet måste rättas till.

– Vi för en dialog med samebyn och området måste återställas. Marken ska slätas till med grävmaskin och så får vi ställa upp och hjälpa samebyn med en återplantering av renlav och tallskog, säger David Israelsson som är skogsförvaltare vid Skogssällskapet i region Norrland.

Se hur tallheden ser ut och hör reaktionerna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer