Riskdagens talman Andreas Norlén inviger utställningen ”Fira demokratin!” på Västerbottens museum i Umeå. Foto: SVT

Talman Andreas Norlén invigde utställning om demokrati i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens utställning om demokrati kommer turnera landet från norr till söder. Första staden är Umeå och idag, söndag, invigdes utställningen på Västerbottens museum av riksdagens talman Andreas Norlén.

Den allmänna rösträtten för män och kvinnor i Sverige fyller 100 år och nu har vandringsutställningen ”Fira demokratin!” dragit igång. Den turnerande utställningen arrangeras på riksdagens initiativ och talmannen var på plats på Västerbottens museum för att inviga.

– Jag tror det är viktigt att vi både minns historien och blickar framåt. Det är viktigt att hålla debatten levande, säger Andreas Norlén.

Samtidigt säger Andreas Norlén att vår inställning till demokratin också kan vara ett hot.

– Jag upplever att vi tar demokratin för given i Sverige och ser som en självskriven del av vår identitet.

Trög regeringsbildningen påverkar

Invigningen av utställningen följdes av paneldiskussion med Lena Berggren, docent i historia, samt Anders Lidström, professor i statsvetenskap.

Föga förvånande diskuterades regeringsbildningen och Andreas Norlén tror att både väljare och medier i nästa valrörelse kommer ställa betydligt högre krav på partierna att redovisa hur man tänker agera i regeringsfrågan efter valet.

– Partierna kommer bli avkrävda första-, andra-, tredje- och fjärdehandsalternativ beroende på olika scenarion. Där tror jag det är viktigt att partierna är genomtänkta och transparenta så väljarna vet vad de kan förvänta sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer