Barnen hade samma namn och var i samma ålder. Foto: TT

Tandläkare förväxlade barn – gav två bedövningssprutor

Uppdaterad
Publicerad

En tandläkare i Skellefteå förväxlade två barn och gav fel patient två bedövningssprutor. Nu får Folktandvården kritik av IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Patienten som var en flicka i 14-årsåldern kallades in till tandläkaren och fick direkt två bedövningssprutor. Men flickan hade förväxlats med en annan flicka i samma ålder och med samma förnamn. Misstaget upptäcktes kort efter att flickan fått sprutorna.

Händelsen anmäldes till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som nu ger Folktandvården kritik för bristande identitetskontroll.

Folktandvården har efter händelsen presenterat åtgärder för att förhindra att liknande händelse inträffar igen. Bland annat ska man genomföra identitetskontroll för att säkerhetsställa att rätt patient hämtas in för behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.