Hör Anna Karin Karlssons tankar om kommunens byggplaner i Baggböle: ”Det smälter inte in i byn”. Foto: SVT

Stort villaområde planeras i Baggböle – boende kritiska: ”Smälter inte in i byn”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt område med 19 fastigheter planeras i Baggböle utanför Umeå. Men boende i området är kritiska till att det ska byggas så mycket och har överklagat den klubbade detaljplanen.

– Det smälter inte in i byn, säger Anna Karin Karlsson, en av de närboende.

Det nya området ligger på den norra sidan av den gamla sockenvägen, vid Baggböle herrgård. Baggböle ingår bland de områden runt Umeå som kommunen pekat ut som viktiga tillväxtstråk.

Detaljplanen har varit omstridd från början av de som bor i anslutning till det nya området. För många nya hus av hänsyn till landskapsbilden och nuvarande bebyggelse och för stora skogsområden som försvinner, menar de bland annat.

Detaljplanen har tidigare reviderats från 21 hus till 19, men det räcker inte, menar de närboende.

– Vi är egentligen verkligen positiva till en förtätning av byn, men att det ska ske på det här sättet med så många fastigheter och så många tomter, det känner vi att vi inte kan ställa upp på, säger Anna Karin Karlsson, en av de närboende som överklagat detaljplanen.

Kommunen: Ärendet är överlämnat till domstolen

Anna Karin Karlsson och hennes grannar tycker att planerna borde krympas med 5-6 tomter för att området ska kunna bevara sin karaktär.

Från kommunens sida vill man inte kommentera ärendet ytterligare.

– Ärendet är överlämnat till domstolen för hantering och de avvägningar som gjorts och svar på sakägares synpunkter framgår av planhandlingarna, skriver planchefen Clara Ganslandt, i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.