Hanna Eriksson är en av tre Norrlandstjejer i finalen. Foto: SVT

Tävlar om titeln som Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av september är det dags att utse vem som blir Sveriges BÄSTA kvinnliga sommelier. SVT har träffat en av finalisterna.

Att njuta av ett gott vin till maten, är någonting som många uppskattar oavsett om det är ett alkoholfritt vin eller inte, men det krävs mer än att kunna hitta ett gott vin till maten om du ska tävla att bli Sveriges bästa sommelier.

Hanna Eriksson tar emot oss på en restaurang i centrala Umeå där hon arbetar som sommelier och restaurangansvarig. I maj tog hon sig vidare till final i Lily Bollinger Awards som utser Sveriges bästa kvinnliga sommelier, trots att hon studerat olika vinproducenter och jobbat mycket med blindprover, kom det som en överraskning.

– Det är lite overkligt faktiskt. Jag var inte alls inställd på det för jag tävlade mot så otroligt duktiga tjejer, säger Hanna blygsamt när vi träffar henne strax innan lunch.

Hanna ser fram emot att delta i finalen och just nu ser hon teoridelen som sin starkaste sida, men hon har lång erfarenhet inom restaurangbranschen och säger att hon är duktig på att servera mat och vin och hon hoppas att det kommer att vara med i tävlingen.

Stort intresse för mat och dryck

Hanna Eriksson fick tidigt ett intresse för mat och dryck och har större delen av sitt vuxna liv jobbat i restaurangbranschen, mycket tack vare att hennes mamma redan jobbade på en restaurang. När Hanna sedan började på en restaurang på Umedalen i Umeå vaknade även intresset för vin och hon utbildade sig till sommelier. I maj gick hon vidare till finalen och så här är hennes tankar inför tävlingen den 25:e september.

– Just nu är det mycket nervositet, men jag ska försöka ha så roligt som möjligt och ha roligt med det när jag står där, säger Eriksson.

Under två dagar ska hon och de andra finalisterna tävla både i teori och praktik tillexempel vinprovning. Den som vinner får, förutom att kalla sig landets bästa kvinnliga sommelier, också åka till champagnedistriktet och lära sig mer. Hon slåss mot Tina Johansson och Erika Eriksson, även de nu bor i Stockholm och Göteborg så har de också sina rötter i Västerbotten.

Hur vanligt är det med tre norrlandstjejer i finalen?

– Jag tror det är första gången faktiskt, så det är jätteroligt. Det är verkligen roligt att Norrland får lyftas upp lite grann.

Vill att Norrland ska synas mer

Enligt Hanna Eriksson är Norrland ett stort område med mycket kompetens inom vin och mat och hon skulle gärna se att det syntes mer på tävlingarna.

– De flesta som tävlar kommer från Stockholm, Göteborg och Malmö. De har ju sommeliergrupper. De träffas mycket där och det finns inte här. Det hade varit roligt att lyfta det om det fanns här så man kunde hjälpa varandra att vidareutvecklas, säger Eriksson.

Är det någonting som du skulle kunna vidareutveckla om du vinner?

– Absolut, det skulle jag kunna tänka mig att göra, säger Hanna Eriksson utan att tveka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.