Foto: Patrick Trädgårdh

Tävlingen pågick i 20 timmar – de vann Dräpardygnet

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 19 på fredagskvällen gick startskottet för årets upplaga av Dräpardygnet i Umeå. 20 timmar senare har de vält traktordäck, paddlat luftmadrass, sprungit i skogen och nu tagit sig i mål. För Lag Aptum, som ifjol drabbades av skada i laget, blev årets tävling en riktig revansch då de tog hem segern.

Tävlingen startade vid Skeppsbron med att de fyra deltagarna i varje lag välte traktordäck och rodde i varsin roddmaskin. Därefter har lagen orienterat sig fram bland annat genom att springa i skogen, paddlat både kajak och luftmadrass samt cyklat. Vid 14-tiden på lördagen gick de första lagen i mål på samma ställe som de 20 timmar tidigare hade startat. Segrade gjorde Lag Aptum.

– Det känns helt fantastiskt bra, vi hade aldrig vågat hoppas på seger, så det här är en väldigt härlig känsla, säger Mårten Lundin i lag Aptum.

LÄS MER: Se bilderna från när deltagarna välter traktordäck

Vann tack vare samarbete

Han berättar att laget även deltog i förra årets upplaga av tävlingen. Men då blev en lagmedlem skadad redan under första dagen. Då endast tre av fyra lagmedlemmar tog sig över mållinjen då så blev det ingen placering. Därför menar han att det här kändes som en riktig revansch.

– Vi hade laddat upp genom att träna och vila under veckan och sedan var det bara att köra. Alla i laget kände sig starka och vi nådde framgång tack vare ett fint samarbete mellan lagmedlemmarna, säger Mårten Lundin.

I den näst sista delen av tävlingen skulle lagen paddla kajak till Ön och sedan vidare motströms till Bölesholmarna innan de avslutade med att springa från Teg till målgången vid Skeppsbron. Foto: Patrick Trädgårdh

Arrangörerna följde lagen via gps

Tävlingsarrangören Stefan Öhman är nöjd med tävlingen.

– Det här är tredje året som vi kör tävlingen och det har varit otroligt lyckat. 21 lag deltog i år och det är dubbelt så många som i fjol.

Tävlingsarrangörerna har följt lagen via en gps under dygnets gång och sett hur lagen ibland stött på varandra. Han säger att Lag Aptum såg starka ut redan från start, men att det ändå varit jämnt mellan lagen.

– De har kämpat på otroligt bra med att löpa, cykla, springa och paddla. Nu laddar vi upp inför en bankett med bildspel från tävlingen, ytterligare prisutdelning och många skratt och historier ikväll, säger han och hoppas kunna lova att det blir en tävling även nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.