Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrik Samuelsson SVT

Teaterfacket ett år efter flytten till Sara kulturhus: ”Våra farhågor blev besannade”

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter flytten till Sara Kulturhus kämpar Västerbottensteatern fortfarande med att finna sig tillrätta i huset, enligt fackförbundet Scen och Film. De är kritiska mot hur det fungerar för deras medlemmar med till exempel repetioner.

Dagen innan kulturhusets ettårsjubileum höll fackförbundet Scen & Film ett möte med medlemmarna på Västerbottensteatern.

– Mycket har blivit förbättrat, som att skådespelarna gått från noll till två loger, men det är fortfarande mycket som inte åtgärdats, säger ordförande Mia Asserud.

Kulturhuset Sara

Innan flytten riktade facket skarp kritik mot att hela teatern inte rymdes i det nya kulturhuset. Det fanns till exempel inte plats för dem att repetera.

”Vi kommer inte att ge oss”

Följden har blivit att teatern känts splittrad under året när de flängt fram och tillbaka berättar vice ordförande Theresa Eriksson.

– Skådespelarna ger nu till exempel uttryck för att vi inte har någon riktig arbetsplats, så där kommer vi inte att ge oss, säger hon.

Just nu pågår en utvärdering av alla verksamheter det första året i kulturhuset som ska bli klar under hösten. Med flytten så förlorade teatern också sina tekniker till en allmän teknikpool. Alla de teknikerna har nu slutat.

– Våra farhågor besannades och de valde att söka andra jobb. Vilket gjort att vi förlorat specialistkompetens vi behöver, säger Theresa Eriksson.

I klippet förklarar Sara kulturhus vd hur hon hoppas att utvärderingen ska hjälpa Västerbottensteatern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet