Foto: SVT/TT

Teori: Därför fick Bostaden bråttom med utförsäljningen

Publicerad

Att det blev bråttom med Bostadens utförsäljning av lägenheter beror på att ett riksdagsbeslut är på väg, som kan stoppa den typen av beslut. Det menar Anders Kristoffersson, nationalekonom från Umeå, i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren.

Kristoffersson skriver i sin insändare i VK att riksdagsbeslutet som är på väg, stoppar möjligheter till skatteplanering vid försäljning av fastigheter. Bostaden skulle i och med att bolaget hann före beslutet, kunna spara ungefär 200 miljoner, enligt Kristoffersson.

LÄS MER: Tudelat bland partierna om Bostadenaffären

Bostadens utförsäljning

Anledningen är att reavinsten vid affären skulle bli 900 miljoner, och skatten ungefär 200 miljoner. Men nu går försäljningen via ett dotterbolag, och man slipper reavinstskatten. Troligen kommer nya regler vid sådana här affärer att införas under 2018.

LÄS MER: Försvarar beslutet om bolagets utförsäljning

Anders Kristoffersson konstaterar vidare att det finns tveksam moral i att genomföra affären nu, men att Umeås skattebetalare tjänar ungefär 10 miljoner per år i all framtid genom affären, vilket motsvarar lönekostnaden för ungefär 20 förskollärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet