Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett par av de terroråtalade köpte kemikalier från ett konkursbo i Skellefteå Foto: Polisens FUP/SVT

Terrormisstänkta köpte kemikalier i Skellefteå

Publicerad
Ett par av de män som nu står åtalade vid Solna tingsrätt misstänkta för förberedelse till terroristbrott köpte kemikalier från ett konkursbo i Skellefteå.

Två killar i en skåpbil med släp genomförde köpet i februari 2018. De tog bilder av burkar och tunnor, och köpte sedan så mycket att de inte klarade att frakta det själva. Tomas Olsson som är ombud för en av männen menar att de fick kemikalierna på köpet.

– Han förvärvade ett konkurslager från en måleributik för 200 kronor och bad en kamrat ta en skåpbil och åka och hämta den målarfärg som han var intresserad av. När kamraten lastat klart kom auktionsfirmans representant ut och sade att han måste ta hand om resten av konkurslagret också, som innehöll en mängd kemikalier.

”Hade en dålig känsla i kroppen”

Chauffören som sedan anlitades för att köra kemikalierna till Strömsund reagerade när leveransen lämnades av.

– NN (chauffören) uppger att han verkligen reagerat på att han kört en hel pall med farlig syra till en privatperson som sen bär ner syran i källaren för förvaring. NN hade en dålig känsla i kroppen när han åkte därifrån, står det i förundersökningsprotokollet.

Färg- och kemikalieaffären hade gått i konkurs under 2017. Den senaste inventeringen gjordes ett knappt år innan. Därför har det inte varit helt enkelt att reda ut vad som fanns i de tunnor med kemikalier som såldes av konkursförvaltaren. Men det handlade bland annat om kaliumhydroxid, svavelysyra och väteperoxid.

Dunkar med kemikalier beslagtogs i Strömsund. Foto: Polisens förundersökning

Farliga kemikalier

En tidigare anställd säger i förhör att han känt oro för att privatpersoner via konkursutförsäljningen kunde komma över väldigt farliga kemikalier. Han blev kontaktad av flera personer i samband med konkursen, och undrade då bland annat vad den privatperson skulle ha 99-procentigt klor till.

Tre personer åtalades på torsdagen vid Solna tingsrätt för att ha förberett terrorbrott som ”allvarligt hade kunnat skada Sverige”. Rättegången är tänkt att inledas den 7 januari och avslutas i början av februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet