Theodor 21:”Har sökt 60 jobb men får sällan svar” Foto: SVT / Josefine Holgersson

21-årige Theodor i Umeå: ”Har sökt 60 jobb men får sällan svar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är de unga som drabbas hårdast när allt fler slåss om okvalificerade jobb. En av dem är Theodor Edström Lindroth, 21 år, som sökt 60 jobb – utan att få napp.

Theodor Edström Lindroth som bor i Umeå söker jobb efter jobb. Ofta får han inte ens svar från arbetsgivarna. Någon enstaka gång har han kallats till anställningsintervju per telefon.

Theodor är inte ensam. Det är allt fler som söker samma jobb och när hela branscher som annars sväljer många med kort arbetslivserfarenhet är i kris blir det desto större tryck på de jobb som går att söka.

– Det är väldigt frustrerande. Jag vill kunna flytta hemifrån och starta mitt eget liv, det är dags, säger Theodor som snart blir 22.

Han överväger nu att börja plugga tidigare än planerat eftersom det är tvärdött på arbetsmarknaden. Men än har han inte gett upp hoppet, han lägger upp annonser i jobbsökargrupper i sociala medier och skriver ansökningar till samma arbetsgivare om och om igen.

Han vänder sig också till bemanningsföretag som inte ens har annonser ute och ger inte upp drömmen om ett arbete.

– Jag kan jobba med vad som helst, gärna ett fysiskt jobb, säger han.

Hör Theodor Edström Lindroth i klippet ovan om tillvaron som arbetslös under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.