Norrsken över Bäcksjön utanför Umeå natten mot torsdag 16 augusti Foto: Johan Vall

Tidig start på norrskenssäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Hösten är högsäsong för de som gillar att fotografera norrsken. Men redan nu på sensommaren är det möjligt att se skenet, men då gäller det att hålla sig vaken.

Norrsken förknippas av många med mörk och kall vinter. Men det som krävs är solstormar och mörker. Nu i mitten på augusti är det så pass mörkt i Västerbotten att det är möjligt att se norrskenet.

I onsdags var förutsättningarna för norrsken bra och flera entusiaster runt om i länet gav sig ut. En av dessa var fotografen Johan Vall som lyckades fånga skenet vid Bäcksjön utanför Umeå.

– Det här är nog så tidigt som det går att se norrsken här, men man får vara vaken sent. Det är inte tillräckligt mörkt förrän vid 23.30, så det kan bli lite tungt när man ska upp till jobbet dagen efter, säger fotografen Johan Vall.

Hunden Atos under norrskenet Foto: Johan Vall

Van norrskensjägare

Johan har skaffade sin första kamera för 15 år sedan och är en van norrskensjägare. Förutom kamera använder han både appar och grupper i sociala medier där andra entusiaster delar med sig av observationer av det himmelska skådespeleriet.

– Varje norrsken är unikt och det viktigaste för att fånga det är att ta sig ut. Vi var några stycken i onsdags när det under en dryg timme blev tillräckligt starkt för att trycka igenom.

Johans tre tips för den som vill börja fotografera norrsken

  • Använd appar och tipsgrupper för att få reda på när norrskenet är på gång
  • Använd stativ och en kamera som tillåter manuella inställningar
  • Ta med varma kläder och gärna en pannlampa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.