Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör virologen Niklas om vad vi kan vänta oss inför hösten angående smittspridning och restriktioner. Foto: Stefan Brännström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Virologen Niklas Arnberg om smittspridningen i höst: Tuff belastning för vården

Uppdaterad
Publicerad

Hösten kan bli som en stor cocktail av olika virus. Smittspridningen av covid riskerar att öka när kylan kommer – dessutom kan andra virus få fäste igen när restriktionerna är borttagna.

– Det kommer belasta sjukvården mycket tyvärr, säger Niklas Arnberg, virolog på Umeå universitet.

Hösten och vintern kommer med en ökad smittspridning, inte bara vad gäller covid-19, utan också andra virus. Virologen Niklas Arnberg tror att bland annat RS, vinterkräksjuka och influensa kommer att härja friskt.

– Smittspridningen kommer att öka jättemycket när kylan börjar komma. Nu kommer vi se att de virusinfektionerna kommer tillbaka, säger Arnberg.

Tidigare vintrar med restriktioner har folk varit duktiga på att hålla avstånd, vilket minskat smittspridningen även av andra virus. Sjukvården, som haft en tuff sommar bakom sig, riskerar att få det slitsamt.

”Kommer bli tufft”

– Det kommer belasta sjukvården mycket tyvärr. Det kommer bli tufft, säger Niklas Arnberg.

Tycker du att restriktioner borde införas igen?

– Jag utesluter inte att restriktionerna kommer att återinföras. Men jag hoppas, och det finns fog för att tro, att vi har det värsta bakom oss och att vi inte kommer behöva ta till restriktioner igen.

Hör Niklas Arnberg i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet