Tillfrisknade patienter har ett stort vårdbehov

Uppdaterad
Publicerad

När kritiska patienter skrivs ut från intensivvårdsavdelningen (IVA) så är vården långt ifrån över för länets sjukhus. Många är i mycket dåligt skick och i stort behov av hjälp med grundläggande behov.

När en patient som behandlats för covid-19 skrivs ut från intensivvården så träffas representater från flera avdelningar i en så kallad multidisciplinär konferens. Där bedöms vilken avdelning patienten ska skrivas in på utifrån vilken vård som är mest angelägen. Om patienten befinner sig i Umeå men är hemmahörande i Skellefteå eller Lycksele så finns också patientens hemsjukhus med på länk under mötet.

Ritva Kiski Berggren arbetar som överläkare på IVA i Umeå och har kartlagt vårdbehoven hos patienter som tillfrisknat från covid-19.

Coronaviruset i Västerbotten

– Den som legat längst på IVA här låg i 7 veckor. Det är en lång tid. Det är väldigt olika vilket vårdbehov patienterna har när de får lämna avdelningen, säger Ritva Kiski Berggren.

Hör Ritva berätta om vilken typ av vård som patienter som tillfrisknat behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet