Tillväxt bland företagen – men hög arbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Lilly Bäcklund har lett Lycksele med egen majoritet de fyra senaste åren, med ett enda mandats övervikt. Trots att Lycksele är inne i god trend går hon till val på en sparbudget, men hon har med sig de borgerliga partierna.

I skenet av den djupa svenska lågkonjunkturen skulle Lyckseles senaste år kunna beskrivas som en framgångssaga med nya Idoler och uppmärksamhet i medierna. Vem minns inte hysterin kring skönsjungande Rabin i fjolårets idol, och Team Pontare i Körslaget.

Arbetsplatser lades ned

När kören kom hem till Lycksele efter succén fylldes torget av lyckselebor och den ekonomiska krisen var glömd för en stund.

Precis som andra kommuner har Lycksele gått igenom ett stålbad de senaste åren med hårda neddragningar när statsbidragen krympt, och fler som blivit arbetslösa.

Mitt i Idol-yran försvann en del jobb.

Assa lades ned, låsföretaget som funnits på orten sedan 60-talet. Norra Skogsägarna lade ned sågen och flyttade ut till kusten.

Samtidigt har politikerna kunnat glädjas åt att barnen blir fler och att nyinflyttade ropar efter boende, och det har skapats flera hundra nya jobb i privata företag under 200-talet. Mellan 2002 och 2008 handlar det om cirka 400 arbetstillfällen.

På försommaren i år kom beskedet att ortens stora snickeriföretag, Hedlunda snickeri, ska växa med uppåt 100 anställda eftersom Ikea lägger mer produktion på orten.

– Jag tycker att det är ganska många positiva tankar från politikerna. De försöker göra ett bra klimat för företagen, säger företagaren Mikael Holmgren som tillverkar arbetsbodar.

Många utan jobb

Men trots tummen upp och hoppfullhet när det gäller företagandet är arbetslösheten hög.

Ungefär åtta procent stod utanför den ordinarie arbetsmarknaden under sensommaren. Bland de unga handlar det om 17 procent.

Lycksele är också en kommun med många äldre som behöver vård och omsorg, och utflyttningen har fortsatt – om än i långsam takt. Tillväxten av företag vill inte riktigt räcka.

I praktiken betyder de här faktorerna att kommunen fortsätter att skära ned. Intäkterna räcker inte till allt som politikerna vill göra. Alla partierna är överens om att anslagen inte kan ökas överallt.

De flesta områden kommer att märka av besparingarna.

Som det ser ut nu kan inte socialnämnden räkna med mer pengar förrän 2013 trots att de äldre blir allt fler och de som jobbar i äldrevården klagar på bristande resurser.

– Det är ju ont om folk. När man är lite folk och ska vara två som gör jobbet så gör man det ändå själv för att vi är få, säger Isabell Rönnmark, som jobbar på äldreboendet Skytten.

Mer till barnomsorg

I höst ska budgeten slutgiltigt klubbas i kommunfullmäktige. Undantaget i det förslag som ligger är att ge mer pengar till skola, barnomsorg och kultur. Framförallt är det barnomsorgen som behöver växa.

– En av grundplåtarna är att familjerna känner att vi har bra barnomsorg och skola. Det här är ett pussel att lägga. Barn och ungdomarna är på väg ur skolan då blir det kanske pengar över att satsa på de äldre, resonerar moderaten Christer Rönnlund som är oppositionsråd.

Kommunalrådet, socialdemokraten Lilly Bäcklund, medger att hon och partiet gjort hårda prioriteringar och hoppas att en socialdemokratisk regering kan ge mer pengar till kommunerna.

– Jag vill också att det ska finnas en guldkantad tillvaro i alla verksamheter, även till våra tanter och farbröder, säger hon.

För första gången på många år vill nu de borgerliga partierna gemensamt utmana Lilly Bäcklund. Christer Rönnlund vill bland annat se mer av alternativa driftsformer i kommunen.

– Där skiljer vi oss, säger Rönnlund.

Stefan Persson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.