Myndigheten svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Statens institutionsstyrelse (SiS) håller med om att det finns få saker att göra för de som tvångsvårdas på LVM-hem.

– De vågar inte göra någonting, höjer du rösten så bajsar de på sig, säger 21-åriga ”Tim” som rymde från Renforsens LVM-hem och är kritisk till deras verksamhet.

Skilda meningar om varför patienterna rymmer

Enligt Renforsen är det suget efter droger under avgiftningsperioden som leder till att vissa av de tvångsvårdade rymmer. 21-åriga ”Tim” menar att rymningarna beror mer på tristess och frustration.

– Du sitter bara inlåst, du gör ingenting där. Det är ingen behandling. Det är bara ett möte i veckan på Renforsen och det är valfritt om du vill gå på det eller inte, säger ”Tim”.

Upplevs inte alltid som positivt

Statens institutionsstyrelse (SiS) som ansvarar för Renforsens LVM-hem har tagit del av kritiken. De svarar att säkerhetstänket är högt på låsta avdelningar och att möjligheterna till aktiviteter därför är begränsat.

– Det är inte heller alltid som tvångsvårdande insatser upplevs som positiva, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på SiS.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat att Renforsen är det LVM-hem där flest rymningar har skett sedan början av 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.