Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör timvikarien som kritiserar kommunen för dess senfärdighet. Foto: SVT

Vårdanställd i Umeå vittnar: Bristfälliga åtgärder för att förhindra smittspridning inom äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommuns åtgärder för att förhindra smittspridning inom äldreomsorgen i höst har varit bristfälliga – detta menar Matilda Norén Fällman som jobbar som timvikarie inom äldreomsorgen.

– Bra att de agerar, men försent. De borde ha kunnat förutse en ökad smittspridning i och med lättade restriktioner, säger Matilda Norén Fällman.

Matilda Norén Fällman vittnar om ett tufft läge inom äldreomsorgen med många nya oerfarna vikarier. När personal måste gå hem från jobbet för att de insjuknat plockas allt fler vikarier in för att ta hand om de äldre. 

– Det kommer många nya som ska jobba hos oss inom vården. De borde snabbt få bättre information om hur de ska arbeta, rena instruktioner för att minimera risken. En del är inte ens själva vaccinerade, säger Matilda Norén Fällman, som har ett politiskt engagemang inom Vänsterpartiet men inga förtroendeuppdrag.

– Det har gått ett och ett halvt år, det borde ha funnits en riskanalys inför att man i september släpper restriktionerna och att antalet anställda borde ha ökats inför en eventuell ny smittspridning inom kommunens äldreboende.

Masstestning införts

Under slutet av förra veckan meddelade Umeå kommun att man återinför masstestning för anställda inom äldreomsorgen för att minska risken för ytterligare smittspridning, det efter att 17 vårdanställda och 18 boende smittats med covid-19 vid framför allt två boenden.

– Vi har fattat beslut om åtgärder tillsammans med vårdhygien, att det dröjt handlar om att det är en rätt stor apparat att screena samtlig personal, men vi hoppas kunna införa åtgärder denna vecka, svarar Charlotta Lindqvist Barsk som är verksamhetschef vid vård- och omsorgsboenden vid Umeå kommun samt korttids.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet