Tina Björk var en av eleverna som SVT Västerbotten träffade för ett år sedan. Då vittnade hon om trakasserier från både lärare och elever. Foto: SVT/Privat

Tina om beslutet: ”Hade varit bra om de blivit fällda”

Publicerad

Idag blev det klart att Diskrimineringsombudsmannen (DO) ger Dragonskolan i Umeå godkänt efter sextrakasserierna som uppdagades för ett år sen. Tina Björk var en av eleverna som blev utsatta för kränkningar.
– Jag hade inte förväntat mig att skolan skulle bli godkänd på alla 19 punkter, säger hon.

Enligt DO har Dragonskolan tagit fram åtgärdsplaner och haft möten med berörda elever och föräldrar. De ska även ha bildat trygghetsteam och elevhälsan har besökt klasser för att informera om stödfunktioner på skolan.

– Det är det här vi har stridit för, att det blir skillnad. Men det hade nog varit positivt om de hade blivit fällda för att inse allvaret och se de strukturella problemen som finns, att nolltolerans är nolltolerans, säger före detta eleven Tina Björk.

”Utsatta ska aldrig behöva bli nertryckta igen”

Hon menar att det är bra att de satt in åtgärder och menar att det inte handlar om en enskild händelse utan ett faktiskt problem som måste åtgärdas på alla plan, båda när det gäller lärare, rektorer och elever.

– Allt det här är ett steg i rätt riktning. Att berätta för lärare ska inte kunna ge konsekvenser på något plan eller förminskas. Elever ska aldrig behöva skriva #metoo igen och utsatta ska aldrig behöva bli nertryckta, avslutar Tina Björk.

I klippet nedanför kan du höra hur det lät för ett år sedan när Tina och fler kvinnliga elever berättade om kränkningarna på skolan.

 Hör elever på Dragonskolan berätta hur de känner sig kränkta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer