Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagare Anders Norberg och försvarsadvokat Robert Svedjetorp höll sina slutanföranden under den sista rättegångsdagen i det uppmärksammade mordfallet i Agnäs. Foto: SVT

Tingsrätten om Agnäsmålet: Mannen ska psykundersökas

Uppdaterad
Publicerad

Idag höll åklagare och försvarare sina slutanföranden i rättegången om mordet på en 51-årig man i Agnäs utanför Bjurholm. Båda parter vill att en rättpsykiatrisk undersökning ska genomföras på den åtalade 44-åringen – vilket tingsrätten också beslutade.

Enligt Umeå tingsrätt finns det en övertygande bevisning mot den 44-årige mannen, men den formella domen faller först i januari när rättegången återupptas. Då ska den rättpsykiatriska undersökningen vara klar.

Om sina respektive slutanföranden säger åklagare och försvar:

– Jag menar att den åtalade ska fällas till ansvar för bland annat mord och även vissa andra delar som gäller grovt olaga hot, bedrägeri med mera och att det inte förelegat någon form av nödvärn eller nödvärnsliknande situation för gärningsmannen i skeendet som har varit, säger åklagare Anders Norberg.

– Vi trycker ju på det vi tycker är brister i utredningen, eller snarast, luckor i åklagarens beskrivning av det som har hänt. Åklagaren har en väldigt tydlig hypotes över hur det här har gått till och vi menar att den har inte stöd i alla delar i vad utredningen faktiskt visar, säger försvarsadvokat, Robert Svedjetorp.

Se mer från den sista rättegångsdagen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Agnäs

Mer i ämnet