Arkivbild från 2003 när en bomb briserat utanför tingsrätten i Umeå. Foto: SVT

Tingsrättsbombaren vann strid mot Kriminalvården

Publicerad

Flera varningar för misskötsamhet resulterade nyligen i en flytt till en anstalt med högre säkerhetsklass för den så kallade tingsrättsbombaren i Umeå. 48-åringen, som kan bli villkorligt frigiven 2019, tog dock rättslig strid mot beslutet och vann.

Nu slår kammarrätten fast att Kriminalvården lämnat felaktiga uppgifter i fallet och omplaceringen måste utredas på nytt.

48-åringen, som 2003 dödade en man med en bomb utanför tingsrätten i Umeå, skrev i sin överklagan till kammarrätten att omplaceringen till en annan anstalt med högre säkerhetsklassning, drabbat honom särskilt hårt då planerade utslussningsåtgärder dragits in.

Kammarrätten kommer nu fram till att uppgifterna om tre angivna varningar för positiva urinprov inte varit korrekta. Endast en varning ska i själva verket ha legat till grund för omplaceringen, som alltså måste prövas på nytt.

48-åringen fick 2014 sin livstidsdom omvandlad till ett 24-årigt straff och kan tidigast nästa år bli villkorligt frigiven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.