Se hur det går till när mobila teamet i Skellefteå provtar för covid-19 Foto: Svt

Mobilt team tog coronaprover i Skellefteå – var tionde har testat positivt

Uppdaterad
Publicerad

Mobila provtagningsteamet i Skellefteå vilket vid misstanke om smitta gör covid-19 tester på särskilda boenden och hemma hos sjuka, har under april månad tagit cirka 100 prover. Ungefär tio procent var positiva.

Sjuksköterskan Veronica Eriksson fick ställa om sin verksamhet från en dag till en annan och känner att hon gör ett viktigt jobb.

– Patienter behöver få en diagnos och vi behöver hjälpas åt med att skydda våra medmänniskor och varandra, konstaterar hon som arbetar ihop med en kollega i teamet.

Coronaviruset i Västerbotten

Från början var det knöligt och trixigt med all skyddsutrustning och alla försiktighetsåtgärder men allt skapar trygghet i den extremt ovanliga situationen.

– Tillsammans med de riktlinjer som finns och ska följas och vår egen kunskap minskas oron och rädslan, menar Veronica Eriksson.

I klippet får SVT nyheter (som också vidtagit alla säkerhetsåtgärder) följa med och se hur det går till vid en provtagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet