Maria Byström Wänstedt är tillförordnad verksamhetschef på Folktandvården. Foto: Rasmus Kågström

Tolv tandläkare saknas i Skellefteå

Publicerad

Det råder stor brist på tandläkare i Skellefteå. Folktandvården har haft flera pensionsavgångar i staden och svårt att behålla de tandläkare som har rekryterats.

– Vuxna patienter kommer att få svårare att få tider hos oss. Vi kommer fortsatt kunna ta hand om barnen, ungdomarna och de patienter som omfattas av Landstingets tandvårdsstöd. Vi kommer att ha svårt att erbjuda tandvård till den vuxna befolkningen på samma sätt som tidigare, säger Folktandvårdens verksamhetschef Maria Wänstedt Byström.

Just nu saknas tolv tandläkare i Skellefteå, det var Folkbladet först med att berätta om.

Maria Wänstedt Byström menar att bristen på tandläkare bland annat beror på pensionsavgångar.

– Vi har haft mycket pensionsavgångar, men också ökad rörlighet bland våra tandläkare som inte varit kvar på det sätt som vi hade hoppats på när vi rekryterat, säger hon. 

”Måste titta över våra arbetssätt”

Nu jobbar Folktandvården med att locka till sig fler tandläkare till staden. 

– Vi jobbar på att rekrytera och annonsera just nu. Men vi måste också kolla på hur vi kan behålla den personal vi har. Vi måste titta över våra arbetssätt och kolla om vi kan jobba effektivare, säger Wänstedt Byström.

Men de Skellefteåbor som går runt med tandvärk behöver inte vara oroliga, då Tandakuten alltid tar hand om akuta besvär.

– Vi har ett uppdrag att ge Skellefteåborna akut tandvård, så de är alltid välkomna och kan alltid få akut tandvård, avslutar Wänstedt Byström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer