Polisen skär ner antalet utbildningsplatser i landet

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten drar nu ner på antalet platser på polisutbildningarna i landet. Men det blir inte färre poliser som examineras – i stället är det tomma platser som tas bort.

Vid Umeå universitet har man haft 225 platser på polisutbildningen – platser som det varit svårt att fylla. Inför vårterminen har Polismyndigheten därför dragit ner platserna till 168, varav 50 är på distans.

På Linnéuniversitet och Södertörns högskola tas också ”luftplatser” bort. Totalt i hela landet minskar platserna från 800 till 770.

– Tidigare har vi beställt platser utifrån kompetensbehovet och behovet av poliser är stort. Men vi vill inte fortsätta beställa platser som sedan står tomma, säger Stefan Wehlin som är gruppchef för Polisens HR-avdelning.

Kraven sänktes

SVT har tidigare berättat om svårigheterna att locka folk att bli poliser och för två år sedan sänktes också antagningskraven.

Samtidigt som platser nu tas bort på de befintliga polisutbildningarna så drar två nya utbildningar igång – i Borås och Malmö.

Har det varit svårt att locka sökande till Umeå?

– Utbildningen är bra, men det geografiska läget har gjort det lite svårare att få folk från södra eller mellersta Sverige att studera, säger Stefan Wehlin.

På polisutbildningen i Umeå är man inte förvånad över neddragningen.

– Det här börjar närma sig en verklighetsanpassning. Vi har knappt kunnat fylla platserna till hälften, säger Lars-Erik Lauritz som är lektor i Umeå.

Beställda platser på polisutbildningarna

Umeå universitet: 168 vt 2019 (225 år 2018)

Linnéuniversitetet: 207 vt 2019 (325 år 2018)

Södertörns högskola: 156 vt 2019 (250 år 2018)

Två nya utbildningar:

Borås högskola: 144 platser

Malmö universitet: 96 platser

Källa: Stefan Wehlin, Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.