Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna-Karin Eriksson är en av de fem husägarna som snuvades på grönyta. Nu får de rätt i tingsrätten. Foto: SVT

Tomtstriden avgjord – husägarna får rätt

Uppdaterad
Publicerad
I två och ett halvt år har fem radhusägare i Umeå kämpat mot byggbolaget efter att de blev blåsta på ett utlovat grönområde. Nu har fallet varit uppe i tingsrätten och domen ger husägarna rätt.
– Vi är lättade, säger Anna-Karin Eriksson till SVT Nyheter.

Det var 2015 och 2016 som fem tomter på Tomtebo såldes av Gamlia Förvaltning & fastigheter AB. Alla fem köpare hävdade att enligt prospektet var de lovade en stor gräsyta. Sedan uppdagades planerna på en parkeringsplats med tillhörande plank i direkt anslutning till bostäderna.

Det visade sig bli 32 centimeter gräsmatta för husägarna, som då beslutade sig för att stämma byggbolaget. Nu har ärendet avgjorts i tingsrätten och där får husägarna rätt.

Framgår tydligt

– Vi är lättade. Prospektet var vårt starkaste kort och det som var allra tydligast. Domen säger att det framgår med all önskvärd tydlighet att prospektet ger de signaler vi hävdat, säger Anna-Karin Eriksson, en av husägarna.

Husägarna får olika skadestånd varav det högsta är på 120 000 kronor. Byggbolaget döms även att stå för alla rättegångskostnader.

SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med byggbolagets advokat som hälsar att man inte önskar uttala sig om domen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter Anders Öhlund mäter grönområdet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer