Dragonskolan i Umeå. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Misstänkta skolhotet: Rubriceras som grovt olaga hot och grovt vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen grep under tisdagen en tonåring, under 18 år, som misstänks ha riktat hot via sociala medier mot personer och gymnasieelever vid Dragonskolan i Umeå.
Händelsen utreds som grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Det var personal vid Dragonskolan som larmade polisen under tisdag förmiddag om att ett misstänkt hot som hade spridits på sociala medier.

– Vi nåddes av rykten som florerade under förmiddagen om någon typ av våldsdåd som skulle riktas mot skolan. Men det är obekräftat än så länge, vi har inte sett några skärmdumpar till exempel. Men nås vi av sådana rykten gör vi en polisanmälan och nu utreder polisen det, säger Pontus Clarin, områdeschef för gymnasiet för Umeå kommun.

Enligt polisen greps tonåringen inte i anslutning till den aktuella skolan.

Misstankarna kvarstår

Polisen gick under tisdagskvällen ut med kompletterande information, bland att tonårigen skulle förhöras under kvällen och att denna därmed fortfarande var frihetsberövad. Men ärendet ska hanetras skyndsamt med tanke på den misstänktes låga ålder.

Vid lunchtid under onsdagen gick polisen ut med ytterligare information. Den misstänkte ska ha förhörts under gårdagskvällen. Misstankarna mot personen kvarstår, men denne är nu släppt på fri fot efter ett beslut från åklagaren.

Polisen meddelar att utredningen nu fortsätter med förhör samt att ärendet utreds som grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Polisen finns under onsdagen på plats på Dragonskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer