Foto: Privat/TT.

Toppar race före allsvenska skyttekungar

Uppdaterad
Publicerad

Anfallaren Joakim Lindberg öser in mål i sitt Sandviks IK. Så många att han just nu leder tävlingen ”Svenska Guldskon” – före namn som AIK:s Henok Goitom.

Det är magasinet Match som arrangerar tävlingen. Ifjol vann danske Lasse Vibe, då IFK Göteborg, men i år är det en västerbottnisk skärgårdsbo som tagit tag i taktpinnen.

Sandviks IK:s Joakim Lindberg har gjort 21 mål i herrarnas division III-serie och toppar därmed racet före namn som Henok Goitom (AIK) och Emir Kujovic (IFK Norrköping).

– I år är det jag som ska göra målen, tidigare har jag mest spelat felvänd och agerat bollmottagare, säger ”Jocke” till SVT.

Ytterligare en länsbo på topplistan

Samtliga spelare från Allsvenskan ner till division III har chans att vinna titeln, men ju högre serie desto mer poäng är målen värda. Sandvik har sju matcher kvar att spela och Lindberg måste fortsätta hålla sitt höga målsnitt för att hålla undan.

– Jag hoppas göra 30, och räcker det vore det jättekul. Men huvudsaken att laget går bra, vinner jag är det en bonus.

Ytterligare en länsbo finns med på topplistan. Rönnskärs Alexander Bolin ligger delad åtta, fyra poäng bakom Lindberg. ”Svenska Guldskon” har delats ut sedan 2007.

Så mycket är målen värda i poäng.

Allsvenskan: 1,4 poäng.

Superettan: 1,2 poäng.

Division 1: 1,1 poäng.

Division 2: 1,0 poäng.

Division 3: 1,0 poäng.

Källa: magasinetmatch.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.