Foto: SVT/TT

Torget i Umeå terrorsäkras

Publicerad

Terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm påverkar säkerhetsplaneringen i Umeå. I samband med att Rådhustorget i Umeå byggs om kommer man att terrorsäkra platsen.

– Frågan om säkerhet har ju alltid funnits där, men man kan säga att det har tagit en ny vändning efter händelserna som varit. Det blir något som kommunerna troligen får ägna mer uppmärksamhet till, säger Karin Isaksson, chef för gator och parker vid Umeå kommun till Folkbladet.

Så kommer torget att terrorsäkras

Tidningen var först med att berätta om det säkerhetsarbete man gör i samband med torgets ombyggnation. Totalt kommer elva pollare att sättas upp, varav fyra av dem blir höj- och sänkbara. Transporter in och ut i området kommer att begränsas och endast tillåtas före klockan 10.00 och efter klockan 18.00. Som en ytterligare åtgärd kommer cykelparkeringarna på torget att omges med murar av granit för att otillbörlig trafik inte ska ta sig in.

– Vi får absolut inte vara naiva, så vi ska ta med det här perspektivet i stadsplaneringen, säger Seth Åberg, som arbetar mot våldsbejakande extremism vid Umeå kommun, till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.